Een brug te ver.

Gepubliceerd op 10 september 2023 om 20:56

4 maanden, maar liefst 4 maanden geleden, zat ik nog in een huis een blog te typen en te klagen over wat voor een bak werk we aangeschaft hebben. Ik moest mn eigen blog terug lezen om weer even te herbeleven wat er allemaal gebeurt was. En ik moet ook toegeven dat ik mezelf best grappig vind. Nu, Ja nu typ ik naast een Fjord in Noorwegen aan mijn keukentafeltje in Billie, het komt dus allemaal goed. 

Omdat er zo veel gebeurt is moet ik jullie de exacte details van alles schuldig blijven maar zal zeker een goede poging doen voor de zo'n correct mogelijke reconstructie van het verhaal.

 

De camper staat op de oprit, en na mijn terugkomst uit België zie ik toch weer territoriale markeringen in de vorm van olie onder de camper. Stel je voor,  je bent net €9500.- euro lichter voor een nieuwe motor en bak en toebehoren, ondertussen al een keer terug geweest naar België wat je ook een dag kost en er is voor de zoveelste keer weer wat mis. Dan ben je er op z'n zachtst gezegt simpel van. En dat was ik. Daarnaast, wou ik ook graag een makkelijk klusje doen (zo één met succes garantie!), namelijk de water filter even monteren na de pomp. Dit kost gemiddeld genomen als je niet heel handig bent een kwartiertje tijd en daarna kun je jezelf verrijken met het idee dat je toch weer wat bereikt heb in je leven, nou dat gevoel daar verlangde ik even naar!  En wat denk je? watertank lek bij de koppelingen, Vul leiding lek en de hele wand rot, stuk vloer naar de klote en ons mooie geverfde rondzitje mag er uit. van 10 minuten zo naar 6 uur werk. En niet zelfvoldaan naar bed maar opzoek naar een regressie therapeut om te kijken of je nog karma uit een vorig leven moet gaan helen want het begint langzaam aan niet helemaal eerlijk aan te voelen.  Hoe dan ook, De tank lekt niet meer de vulslang is vervangen, er zit een nieuw wandje in en de vloer is gemaakt. Oh ja, en het filter zit er ook tussen. 

 

Daarna op naar België, de plek waar ik een soort ongevraagd abonnement heb lopen bij de Bridge, een bedrijf wat ik niet meer aanraad en niet meer 'lovend' over ben. 

Hoe dan ook, die olie lekkage was er omdat ze de aandrijfassen er niet goed terug ingezet hadden en de keringen daardoor zijn gaan lekken, deze hebben ze vervangen. Daarnaast was er ook een dieselleiding lek en vervangen  (dit vervangen ze dus niet bij montage, daar later meer over). De ashoes van de homokineet was van postcode gebied veranderd en spoot alles onder de vette meuk zo ook de turbo en dat ruikt ongeveer naar een verbrande dinosaurus, en hij lekte koelvloeistof. Oh ja, En de motor rookt ongeveer net zoveel als de mevrouw van het Lingo filmpje 'rookvrouw' (zoek maar even).  Dit schijnt niet zoveel uit te maken en alleen invloed te hebben op je schuldgevoel voor de mensen achter je. Iets met roetstop, meer vermogen en Jesse Klaver die teleurgesteld nee knikt. 

 

Na terugkomst was alles gefikst behalve de koelvloeistof lekkage, dit heb ik later zelf maar met vrienden gefikst (Jelmer en Pieter). We hebben toen ook nog een krokante diesel leiding vervangen, want hij lekte ook nog diesel bij de inlaat. 

 

Wat doet de Bridge dus nou precies?, een motor overzetten en bidden dat het goed komt, toegegeven dat de motor zelf prima is, is het montagewerk gewoon kut en zwaar ondermaats voor €9500!  Ik heb ondertussen op reis diverse kabels onder de motorkap vervangen omdat ze gewoon met AMPtjes er aan geknutseld zijn en breken, zo laadde de accu laatst niet bij omdat de kabel gewoon afgebroken was, dit is kapot gevaarlijk want hij gaat wel naar de plus van de accu toe, en die werkt gewoon prima (als je niets van stroom weet, de rest van de auto is ongeveer een min, dus dit betekend dat zo'n loshangende draad kortsluiting gaat maken en gaat vonken met alle mogelijke zeer ongewenste gevolgen van dien).

Ook heb ik 1000 eurotjes betaald voor stuurbekrachtiging, deze leidingen zijn ook discutabel en eigenlijk moeten ze in de toekomst even vervangen worden. 
Ook is er nog een relais in de fik gevlogen onderweg en ging de coolfan van de radiator niet meer aan (iets wat de bridge trots vertelde ingebouwd te hebben) beetje jammer dat je dan de kabelboom gewoon maar achter het zijpaneel pleurt en hoopt dat dat een goede plek is. Het antwoord daarop is: Nee, dit is geen goede plek, doe dit niet, dit is dom. En zo zijn er nog tal meer van pruts fouten! Fouten, die echt niet kunnen voor dit geld! 

 

Ik werd laatst benaderd via deze site over mijn ervaringen bij de bridge, ik was toen nog lovend, ik ben nu zo ver dat ik ze in de tekst ook geen hoofdletter meer gun. Samenvattend, de bridge, moet je doen als je België een mooi land vind.  Voor ons in elk geval nooit weer ookal is de eigenaar een prima vent en mag je overal voor terug komen er is bij ons te veel geprutst. 

 

Wat is er dan wél goed zul je denken, nou wij zijn inmiddels bij de Noordkaap geweest, dus de camper werkt prima! 

Zelf hebben we er nog een eikenhout vloertje van de kringloop ingelegd, de deur geverfd, en 3 gas detectie geplaatst, de lithium accu onder de bank gezet ivm de kou (lithium laad niet bij het vriespunt). Heb ik samen, of eigenlijk, heeft mijn broertje een derde stoel voorin gemaakt zodat we met z'n drieën naast elkaar kunnen zitten. Een extra zekeringkast geplaatst. Een accu monitoring systeem geplaatst. Een battery combiner geplaatst zodat de zonnepanelen de huishoud accu en de motor accu opladen en dit geld idem voor de dynamo. Even een tipje als je dit ook wilt, Victron verkoopt ook het type dat je lithium en loodzuur/agm/gel kan combineren! zoals wij ;). 

Samen met mijn maatje Kevin een nieuwe kachel radiator geplaatst, en een nieuw dashboard (de oude had net zo veel gaten als de lever van André Hazes). 

 

Ohja, we hebben hem ook nog geverfd, ook een tipje hiervoor: doe dit niet in de zon met Hammerite.  Hammerite veranderd in een soort lauwwarme Skyr en is al droog voordat het op de camper zit. Onze Billie is (was) een soort vacature bank, ja, zo veel banen. 

 

En nu, want dit is echt een hele korte samenvatting van wat er allemaal gebeurt is en ik denk dat ik ook  zo'n 50% vergeten ben van alle uitdagingen die we gehad hebben.

 

Nu zijn we op reis! een reis die ook spannend begon, maar dit vertel ik later!

 

De volgende keer: identificeert Billie zich eigenlijk als een duikboot? of heeft hij een gekke water fetisj! Dynamo kabels die breken, de motor word warm, de koelkast is veranderd in een hooimadam, en op reis en genieten! 

 

Wil je nou niet 4 maanden wachten, check dan even de insta! @debendevandrie!

 

Liefs van ons 3, en Jip. 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Ellen Altena van Rijn
10 maanden geleden

Prachtig verhaal, ja je moet eerst een bak ellende krijgen, om het zelf weer verder te komen met jullie avontuur.
Hopelijk blijft het rustig nu met Billie 🀞🀞
Komt vast allemaal goed, succes🀩🀩😍😍

Maud
10 maanden geleden

Toppie om te lezen. Maar wat een ervaringen allemaal en uitdagingen. Daar wordt je een heel mens van. πŸ₯° schitterend. Succes met alles. Volg jullie op de hak 😘

Kevin
10 maanden geleden

Hahahahaha kapott grappigπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚