Was Billie 2.0 een vergissing? we dachten bijna klaar te zijn! Ohnee, toch niet..

Gepubliceerd op 16 april 2023 om 13:13

Ja, je leest het goed. Was Billie 2.0 een vergissing? 

Thuis grappen we er over, 'onze rollende hypotheek', maar omdat dit niet lekker bekt wordt dit niet de sticker op de alkoof. 

En man, wat hebben we ons weer eens verkeken in hoeveel werk het is om een camper op te knappen. We rollen van de ene klus zo de andere in, en naast het hebben van een huishouden, gezin en andere dagelijkse verplichtingen vreet zo'n project weer meer tijd als dat je van te voren kon bedenken! Maar we zitten er nu met zo veel pegels in dat weg doen geen optie meer is en we moeten doorbijten! 

 

Ik ben geëindigd met 'licht er nou versnellingsbak olie onder Billie'  de korte samenvatting is ja.... Eenmaal thuis gekomen, nog verlieft op het vermogen van de camper, die trouwens niet uitgelijnd is en zich gedraagt als een vliegend tapijt. Kijken we een dag later op de stoep en ja hoor, olie... De versnellingsbak loopt leeg langs de aandrijfas, dit is een kering die lek is. Domme pech, ik wacht trouwens nog steeds op reactie van het bedrijf wat de motor geplaatst heeft (De Bridge in België). En over domme pech gesproken. in ons leuke keukentje lijkt het behang los te komen.. en wat blijkt het is nat achter het behang. De camper heeft 2 jaar mooi droog binnen gestaan,  ik snap achteraf wel waarom.. Nu heeft hij de wintermaanden buiten gestaan en ja, dan komen de manco's duidelijk naar voren. 

 

 

 

Wat begon als een stukje behang weg halen met de ijdele hoop dat een kleine reparatie voldoende was werd een monster project waarbij de keuken in delen op de oprit stond, de deur van het woongedeelte en delen van de wand horizontaal naast de keuken bivakkeerde (op de oprit dus) en het raam tijdelijke intrek genomen heeft in onze garage.  Dan vraag je je wel eens af, waarom? waarom ga je dit allemaal doen?.. Nou, het plaatsen van een motor kost ruim €9000.- plus de aanschaf van Billie is het dan ineens wel serieus geld, en de huidige staat zorgt er voor dat de inruil waarde nu zo'n twee Snickers en een half kratje Schultenbrau is. Een financiële houtgreep. En hier dacht ik nog, nou als het alleen de keuken is, dan fixen we het wel eventjes... (we hadden de stoffering al gedaan, alles opnieuw geverfd etc.)

 

 

Wat blijkt, de afzuigkap is niet, of heel slecht afgekit en er ingezaagd door vermoedelijk iemand met een visuele beperking en een figuurzaag. Dit kon je van te voren niet zien, want hij zit boven de luifel en in een kastje verwerkt.. Na het demonteren van het kastje zagen we dat we langs het afzuigkanaal heen konden kijken naar buiten, en als er licht naar binnen kan komen, dan kan er zeker water naar binnen komen. Omdat behang damp werend is blijft het daar mooi achter zitten en merk je dit pas naar verloop van tijd. Alles, werkelijk alles moest er uit. en de schade was enorm. Zelfs het aanrechtblad is van binnen volgezogen met water en weg gerot. Er zat schimmel achter de koelkast en bij demontage kwamen we er achter dat iemand ooit al eens had geprobeerd de schade te repareren, zonder resultaat. Daarnaast was de hele houtconstructie weg gerot en compleet naar de klote.. dit is een klus van serieus formaat. Bij het verplaatsen van de koelkast kwamen we er achter dat zelfs de bodemplaat deels rot was...  Aan de slag dus. 

 

De schade hebben we in kaart gebracht, de keuken kunnen we deels recyclen, het raam moest er uit,deze lektje ook en het hout was veranderd in stof en moet vervangen worden, de deur moest er uit, deze is lek en de constructie is stuk.  en we moesten iets verzinnen om dat gat wat op een ontactische wijze daar geplaatst is alsnog te gebruiken, en nog veel meer randzaken..   Gelukkig kreeg ik hulp van mijn beste maatje Jelmer, die goed is met hout, en alles next level overdenkt in positieve zin. 

We hebben de houtconstructie vernieuwd en hersteld, het raam opnieuw gekit en een nieuwe pees gemonteerd. De deur er uit gehaald en opnieuw gekit en nieuwe hout constructie gemaakt. 

 

De wand beplating is weg gehaald en we hebben nieuw triplex geplaatst. De bodem is hersteld. En ook het luik aan de buitenzijde is los geweest, heeft een nieuwe houtconstructie gekregen en staat strak in de sikaflex (kit). De boven kastjes zijn onherstelbaar stuk en hebben we vervangen voor nieuwe kastjes van de Ikea. Het Electra werk van de zonnepanelen en 12v installatie is omgelegd, vervangen of verlengt. 

Iris, de koningin van marktplaats koopjes heeft een aanrechtblad gevonden en een mooie zwarte mengkraan. Jelmer en ik hebben het op maat gemaakt en gemonteerd. De achterwand is bekleed met stick and peel tiles (google maar even, kan je leven veranderen).  en de afzuigkap is weer gemonteerd. Het was waanzinnig veel werk maar de keuken lijkt weer op een keuken. De buitenwand is nog nooit zo sterk geweest en de keuken is vocht vrij! Ook hadden we nog een gaslek, gelukkig makkelijk te verhelpen door het vervangen van een rubbertje. Het lijkt allemaal zo makkelijk maar man, niets is recht, elke ruimte is krab en je moet dingen wel 1000x na meten.  daarnaast ben je andermans fouten en ellende aan het oplossen en moet je daarmee dealen, dit zorgt er voor dat je niet altijd dingen kan doen zoals je zelf had gewild. 

 

 

De keukenkastjes gaan we nog schilderen en er zijn nog een paar kleine afwerk dingetjes.

 

 

In de volgende blog: 

De versnellingsbak olie, die ligt er nog steeds, zit er nou ook een gat in de bodem achterin? Wat voor geheimen zitten er verborgen achter de rondzit? En waarom steken er zoveel kabels uit het dashboard, lekt de kachel radiator nou? Kost dit dakluik 330euro? En is zo'n offroad lamp nou serieus nodig? 

Gevolgd door, waarom zit hier zoveel siliconen kit? heeft iemand de achteruitrij camera met de 7 gaten zaag bevestigt? en waarom zit er hout plamuur in de polyester achter wand? en waar moet het fietsenrek eigenlijk? 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Bart
een jaar geleden

Hij is weer zeer fijn.. nog even door en je hebt gewoon tering nieuwe & strakke camper.