Aankoop tips!

Gepubliceerd op 11 maart 2023 om 13:04

Ja, je zou ondertussen al wat gelezen hebben en denken. Hebben deze mensen wel recht van spreken gezien hun aankoopgeschiedenis? Het zelf geclaimde antwoord is: JA! 

 

 

Waar moet je nou op letten als je een camper koopt! let wel, een tweedehands camper. 

Als eerste moet je jezelf afvragen, ben ik handig? en wat is mijn budget? 

 

Sinds de regering zich spontaan druk maakt over jou gezondheid en hoe ze dat kunnen combineren met het inperken van jou 'vrijheid' zijn de prijzen van campers enorm gestegen. Ik heb meerdere professionals binnen het koop/verkoop vak gesproken en eigenlijk is elke camper in na genoeg elk segment zo'n €5000.- te duur.  tel daar nog even de inflatie bovenop en je vraagt je af, 'moet ik hier wel aan beginnen?' antwoord: ja zeker! 

 

Wij hebben de keuze gemaakt voor avontuur, we wisten dus dat wij aan een project zouden gaan beginnen, van welke omvang wisten we niet! Maargoed, dit houden we bij zodat jullie niet dezelfde fouten hoeven te maken. 

 

Belangrijk is, maak eerst je wensen kenbaar. Ga ik vaak op vakantie of juist niet? met hoeveel man moeten we er in vertoeven? en welke luxe vinden we fijn, ben ik bijvoorbeeld een TV nodig, of een oven?  Wij zijn met zijn drieën maar hebben gekozen voor een 6 persoonscamper. Dit omdat wij het onhandig vinden om de eethoek elke avond om te bouwen tot bed, nu hebben wij twee vaste bedden, één in de alkoof (dat ding boven de cabine) en één helemaal achterin. 

 

Wil je bijvoorbeeld offgrid kunnen camperen? dan is grote water opslag met een filter aan te raden! En een klein zonneveltje op het dak. Ook een vaste LPG aansluiting is dan handig, LPG is op veel plekken te verkrijgen en bijkomend voordeel is de ruimte besparing. Waar je anders losse tanks mee moet nemen hangt een LPG tank vaak onder de camper. 

 

Wat voor motor moet er in? blijf je lekker in Nederland dan zou je je kunnen redden met een benzine motor. Voordeel, geen gedoe met milieu zones. Heb je geen haast, dan kun je voor een atmosferische diesel kiezen. Echter, wij hebben dit ook geprobeerd in het buitenland. Ook dan moet inderdaad geen haast hebben, in onze oude L300 gingen we in zijn 2 de Spaanse Pyreneeën naar boven, dit kan prima hoor en in het buiteland zijn ze wel wat gewend! Ga je veel buiteland rijden kies dan voor een turbo diesel! een turbo diesel is zuiniger en een stuk sterker onder/midden in het toeren gebied. 

 

Leeftijd, ga je voor 'betaalbaar' kies dan iets eind jaren 80 begin jaren 90. Er zijn dan leuke campers voor schappelijk geld te koop. Ik bedoel dan dus onder de €15000.- Boeit geld je niet, ren naar de dealer en laat je adviseren. 

 

 

En ook belangrijk, wat voor type zoek je? Zo heb je bus campers, (half)integraal campers, alkoof campers. Elke heeft zo zijn voor en nadelen. Wij hebben een alkoof camper, dit omdat ze erg ruim zijn ingedeeld en wij er in (gaan) wonen. één van de nadelen is aerodynamica en verbruik, en parkeren! hij is lomp. 

Je hebt je wensen opgeschreven en helder! super, je hebt marktplaats afgespeurd en een selectie gemaakt, en nu?  bezichtigen maar!

 

Vraag aan de huidige eigenaar of hij hem niet van te voren wilt starten, dus de motor 'koud' houden. Zo weet je meteen hoe de motor koud loopt en of hij normaal start (voorgloeien etc). 

Kijk even of hij nog APK heeft, een oudere camper heeft 2 jaar APK. Is hij binnen gestald? of heeft hij altijd buiten gestaan?

 

Checklist motor:

-Is de motor droog? of 'zweet hij', ligt er olie onder de camper?

-Hoe staat hij op zijn veren? helt hij over of staat hij mooi recht?

-Distributie riem ok? 

-Accu? (en huishoud accu).

-Vloeistof niveau's goed? (olie, koelvloeistof, remvloeistof, etc.)

-Wanneer was de laatste beurt? wat is er gedaan, en zijn er bonnen van? 

-Wat is de kilometerstand en klopt dit? (check even ovi.rdw.nl) 

-Import camper of NL geleverd. 

-Hoe is de versnellingsbak, ducato's willen wel eens een slechte bak hebben, dit merk je voornamelijk in zijn 2 en 3. 

-Is de koppeling goed? of slipt hij. 

-Draai altijd even de olie dop er af, zie je karamel, ren dan hard weg, heel hard. Grote kans dat dan de koppakking af is. Dit kun je ook in het koelwater terug zien. 

 

Test rit:

-Remt hij goed? kun je het stuur los laten zonder dat je een hectometerpaal een andere regio in botst?

-Rookt hij? een (oude) diesel pluimt wel een beetje, dat is niet erg. 

-Loopt hij mooi stationair? Rammelt hij bijvoorbeeld niet in de motorsteunen?  en blijven de toeren stabiel. 

-Komt de turbo goed op druk? 

-Hoor je rare rammels? sissende geluiden of ruik je benzine of diesel?, laat hem dan staan tenzij je helder hebt wat de oorzaak is en je deze kan oplossen. Ga er in ieder geval niet zomaar mee naar huis rijden. 

-Hij trekt niet een kant op? (dit kan duiden op schade in de stuur inrichting of slechte uitlijning)

 

-De opbouw:

Hier kun je verreweg de meeste schade aantreffen! 

-Check alle, ja alle! kit naden, staat een camper mooi binnen dan kun je wel eens van een koude kermis thuis komen als je voor het eerst de regen in gaat, kit kan uitdrogen en verliest dan zijn werking. 

-Check de dakluiken op lekkage langs de randen. 

-Check of de pezen nog in alle ramen zitten, zie je bijvoorbeeld schroeven bij de ramen, dan zitten er dus geen pezen in. 

-Kloppen alle sloten? 

-Kun je een vochtmeter lenen, doe dit vooral, check vooral rondom binnen bij de bodem op vocht. 

-Campers hebben vaak damp werend behang, hierdoor zie je schade (hout rot) vaak niet. druk even op de plekken langs de zwakkkere delen zoals ramen deuren en (garage) luiken, deukt het in? dan duid dit op rotte/natte delen!  

-Check de vloeren en dragende balken op hout rot. 

-Gaan alle ramen en deuren en luiken normaal open? zonder forceren dus! 

-Werkt alles van het 12 volt systeem? lampen, airco, radio, tv?

-Werkt de koelkast? op 220? 12v en LPG/gas? 

-Is er al aan geknutseld? door wie en waarom? 

-Het ergeste wat je kan overkomen is vochtschade, dit kan een op het oog prachtige camper omtoveren tot een ramp! ook een camper van 6 jaar oud kan vochtschade hebben, let hier dus erg goed op! 

-hoe ruikt de camper? muf=schimmel! 

-Check de WC/natte cel goed! goed op kit en lekkages.

-Word het water warm? zit er een kachel (CV) ketel in? 

-werkt de boiler? 

 

Samenvattend! 

Alles valt en staat met waar jij wel of niet concessies mee wilt maken, met een oude camper zul je altijd werk tegenkomen, dit is ook onderdeel van de 'lol'.  

Hier heb je een kleine basis waar je op kunt letten en waar je op kunt onderhandelen! 

Ik houd de lijst up-to-date! Heb je toevoegingen? laat een reactie achter!

 

© De bende van drie. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.